W
listopadzie 2009 r. uczestnicy koła przyrodniczego działającego w naszej
szkole, pod kierownictwem mgr Moniki Kosowskiej, wzięli aktywny udział w
obchodach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został
zainaugurowany przez komisarza Unii Europejskiej ds. Zdrowia Markosa
Kyprianou 8 listopada 2007 r.
Celem akcji jest zachęcenie dzieci i młodzieży do zdrowego odżywiania się i
przeciwdziałania narastającemu problemowi otyłości u dzieci w Europie.
W
związku z tym mali przyrodnicy z „trójki” przynieśli na zajęcia koła
przyrodniczego ulubione owoce, aby własnoręcznie sprawić przepyszne sałatki.
Pracowali w grupach w pocie czoła, obierając, krojąc i mieszając dania,
których smak miał być niespodzianką i nagrodą dla wykonawców.
Radości i wspólnej zabawy było co niemiara, gdyż uczniowie rzadko mają
możliwość sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych w szkole, a wspólne
„gotowanie” i końcowa konsumpcja ocieplają zimne mury szkolne, kojarzone
raczej z wiedzą podręcznikową, ocenami i obowiązkami.
Po
uraczeniu się egzotycznymi smakami pomarańczy, mandarynek, winogron, kiwi
oraz brzoskwiń z krajową nutą śliwek, jabłek i gruszek uczniowie sprawdzali w
Internecie, jakie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy miały
wykorzystane przez nich składniki.
To
była „smaczna lekcja” przyrody, która miała zachęcić do częstego sięgania po
owoce zamiast chipsów i batoników oraz nauki zdrowych nawyków żywieniowych.
Monika
Kosowska
|