Owocowa zabawa

 

W listopadzie 2009 r. uczestnicy koła przyrodniczego działającego w naszej szkole, pod kierownictwem mgr Moniki Kosowskiej, wzięli aktywny udział w obchodach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainaugurowany przez komisarza Unii Europejskiej ds. Zdrowia Markosa Kyprianou 8 listopada 2007 r.

Celem akcji jest zachęcenie dzieci i młodzieży do zdrowego odżywiania się i przeciwdziałania narastającemu problemowi otyłości u dzieci w Europie.

W związku z tym mali przyrodnicy z „trójki” przynieśli na zajęcia koła przyrodniczego ulubione owoce, aby własnoręcznie sprawić przepyszne sałatki. Pracowali w grupach w pocie czoła, obierając, krojąc i mieszając dania, których smak miał być niespodzianką i nagrodą dla wykonawców.

Radości i wspólnej zabawy było co niemiara, gdyż uczniowie rzadko mają możliwość sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych w szkole, a wspólne „gotowanie” i końcowa konsumpcja ocieplają zimne mury szkolne, kojarzone raczej z wiedzą podręcznikową, ocenami i obowiązkami.

Po uraczeniu się egzotycznymi smakami pomarańczy, mandarynek, winogron, kiwi oraz brzoskwiń z krajową nutą śliwek, jabłek i gruszek uczniowie sprawdzali w Internecie, jakie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy miały wykorzystane przez nich składniki.

To była „smaczna lekcja” przyrody, która miała zachęcić do częstego sięgania po owoce zamiast chipsów i batoników oraz nauki zdrowych nawyków żywieniowych.

 Monika Kosowska