Strona Główna

 

Archiwum artykułów

 

 Warzywne wariacje

 

W naszej szkole zrealizowano kolejny etap prozdrowotnego projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości”, którego celem jest promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. W ostatnich dniach na korytarzu szkolnym pojawiła się gazetka nt. wykorzystania warzyw w codziennej diecie. Większość z nas lubi je i chętnie zjada, niestety nie tak często, jak zalecają specjaliści od żywienia. Trudno nie doceniać roli, jaką odgrywają one w naszym jadłospisie. Zawierają przede wszystkim cenne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np. witamina C, beta – karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które chronią organizm człowieka przed rozwojem chorób, poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników. Niestety człowiek nie potrafi magazynować większości antyoksydantów i dlatego powinniśmy uzupełniać ich poziom i dostarczać z pożywieniem kilkakrotnie w ciągu dnia.

Okazją do wypromowania tych zdrowych zasad był „Dzień otwarty”, na który przyszli rodzice przedszkolaków – przyszłych uczniów „Trójki” wraz ze swoimi pociechami oraz zebranie z aktualnymi rodzicami podopiecznych szkoły. Nauczycielki przyrody Monika Kosowska i Barbara Kalinowska przygotowały dla nich kolorowe stoisko z domowymi przetworami oraz przepisy na pyszne i zdrowe dania, które w prosty sposób można wykonać w domu. Odwiedzający mogli skosztować także świeże jabłka i gruszki, które w niektórych domach stały się trochę zapomniane.

Projekt jest długofalowy, więc na pewno na tym się nie skończy i w niedługim czasie w jego ramach zostaną zrealizowane kolejne „pyszne” działania.

Monika Kosowska