W
naszej szkole zrealizowano kolejny etap prozdrowotnego projektu „Zapobieganie
nadwadze i otyłości”, którego celem jest promowanie zdrowego żywienia i
aktywności fizycznej. W ostatnich dniach na korytarzu szkolnym pojawiła się
gazetka nt. wykorzystania warzyw w codziennej diecie.
Większość z nas lubi je i chętnie zjada,
niestety nie tak często, jak zalecają specjaliści od żywienia.
Trudno nie doceniać roli, jaką odgrywają
one w naszym jadłospisie. Zawierają przede wszystkim cenne witaminy,
składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np. witamina
C, beta – karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach
wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które
chronią organizm człowieka przed rozwojem chorób, poprzez zwalczanie
szkodliwych wolnych rodników. Niestety człowiek nie potrafi magazynować
większości antyoksydantów i dlatego powinniśmy uzupełniać ich poziom i
dostarczać z pożywieniem kilkakrotnie w ciągu dnia.
Okazją do wypromowania tych zdrowych zasad był „Dzień otwarty”, na który
przyszli rodzice przedszkolaków – przyszłych uczniów „Trójki” wraz ze swoimi
pociechami oraz zebranie z aktualnymi rodzicami podopiecznych szkoły.
Nauczycielki przyrody Monika Kosowska i Barbara Kalinowska przygotowały dla
nich kolorowe stoisko z domowymi przetworami oraz przepisy na pyszne i zdrowe
dania, które w prosty sposób można wykonać w domu. Odwiedzający mogli
skosztować także świeże jabłka i gruszki, które w niektórych domach stały się
trochę zapomniane.
Projekt jest długofalowy, więc na pewno na tym się nie skończy i w niedługim
czasie w jego ramach zostaną zrealizowane kolejne „pyszne” działania.
Monika
Kosowska
|