Otyłość to jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Co
drugi Polak ma nadwagę, a co piąty zmaga się już z otyłością. Światowa
Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii: na świecie co roku z powodu
schorzeń powiązanych z
otyłością i nadwagą umiera ponad
2,5 miliona ludzi!
Aby zwrócić uwagę na problem i zwiększyć świadomość społeczną w kwestii
prawidłowego odżywiania, 24 października obchodzony jest Światowy Dzień Walki
z Otyłością.
Nadmierne kilogramy mogą być wynikiem stresu, czynników genetycznych,
psychologicznych, a także zaburzeń gospodarki hormonalnej. Jednak najczęstszą
przyczyną nadwagi są nieprawidłowe nawyki żywieniowe przekazywane w rodzinach
z pokolenia na pokolenie.
Nadwaga ma szczególnie negatywne konsekwencje w przypadku dzieci i młodzieży.
Otyli nastolatkowie zmagają się ze złym samopoczuciem, apatią, niską
sprawnością fizyczną i brakiem akceptacji wśród rówieśników. Ponadto zbędne
kilogramy uniemożliwiają prawidłowy rozwój młodego organizmu.
Coraz częściej otyłość dotyka także najmłodszych. Znikoma aktywność fizyczna
i niewłaściwe nawyki żywieniowe to główne przyczyny nadwagi wśród dzieci.
Błędne przekonanie rodziców o tym, że „z otyłości się wyrasta” oraz brak
kontroli nad tym, w jaki sposób odżywia się ich dziecko, potęgują skalę
problemu. Brakuje również odpowiedniej edukacji dotyczącej zasad zdrowego
odżywiania.
W darłowskiej Trójce nauczycielki przyrody troszczą się o zdrowie swoich
uczniów i wciąż edukują. W szkole realizowany jest projekt „Zapobieganie
nadwadze i otyłości” - promocja zachowań prozdrowotnych tj. właściwego
odżywiania i aktywności fizycznej. Dzieci poprzez zabawę i praktyczne
działanie zdobywają wiedzę na temat zdrowego i racjonalnego żywienia. Na
korytarzu szkolnym stworzyły gazetkę kulinarną z przepisami pt. Sałatki
owocowe smaczne i zdrowe. Układały rymowanki i wierszyki o tematyce
owocowej oraz rozwiązywały krzyżówki i zgadywanki. W ramach projektu na
zajęciach kół przyrodniczych w klasach 4c, 4e, 5a, 5b oraz szkolnym kole LOP
uczniowie samodzielnie wykonywali smaczne, zdrowe i bardzo kolorowe sałatki.
Wymieniały się wiedzą na temat wartości odżywczych różnych owoców. Niektóre
osoby przyniosły na zajęcia rzadko spotykane owoce np. papaję, świeże figi,
granaty czy hurmy znane pod nazwą handlową jako kaki. Oglądały, wąchały,
próbowały, smakowały. Wykorzystywały wszystkie zmysły, aby poznać „kolorową
energię”. Chętnie dzieliły się swoimi spostrzeżeniami i gustami. Po ciężkiej
pracy, krojeniu, mieszaniu, doprawianiu, nadszedł czas na chwilę relaksu i
upragnioną degustację. Mniam. Uśmiechnięte miny same wskazywały na to, ile
pozytywnej energii dostarczają owoce. Ale to jeszcze nie koniec. Projekt
nadal trwa.
Monika Kosowska
Barbara Kalinowska
|