| 
   Prawidłowe żywienie powinno dostarczać 
   odpowiednich ilości składników pokarmowych i energii, które są niezbędne do 
   zapewnienia optymalnego rozwoju i tempa wzrastania dzieci i młodzieży. 
   Właściwa dieta to gwarancja optymalnego przyrostu masy i wysokości ciała, 
   sprawność umysłowa i fizyczna oraz dobry stan zdrowia. W najmłodszym wieku 
   można kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które są inwestycją w zdrowy 
   rozwój i skutkują w życiu dorosłym. 
   W bieżącym roku nasze działania skierowaliśmy 
   do uczniów i rodziców. Uczniowie klas I-III realizowali tematykę prozdrowotną 
   w oparciu o scenariusze przygotowane przez Zespół ds. Promocji Zdrowia. 
   Rozwiązywali rebusy, zagadki, poznawali wartości odżywcze mniej znanych 
   warzyw i owoców, przygotowywali sałatki, surówki i kanapki, wykonywali 
   warzywno- owocowe kukiełki. Starsi uczniowie realizowali zadania prozdrowotne 
   w ramach zajęć z wychowawcą oraz na lekcjach przyrody. Klasy czwarte 
   przygotowały plakaty dotyczące wartości odżywczych owoców i warzyw oraz ich 
   przydatności do spożycia. Klasy piąte wykonały barwne jadłospisy, które 
   zawisły na szkolnym korytarzu. Z kolei klasy szóste uczestniczyły w 
   pogadankach dotyczących niewłaściwych diet, spotykanych w środkach masowego 
   przekazu, głównie w Internecie oraz chorób, które powstają w wyniku 
   niewłaściwego odżywiania. Chcąc być zdrowym, należy troszczyć się także o 
   swoją aktywność i sprawność fizyczną. W ramach godzin wychowania fizycznego 
   uczniowie uczestniczyli w prelekcji, obliczali BMI, rozwiązywali krzyżówki, 
   przygotowali gazetki tematyczne, a przede wszystkim wykonywali ćwiczenia 
   sprzyjające utrzymaniu właściwej masy ciała. W ramach spotkań z rodzicami 
   wychowawcy klas przeprowadzili prelekcje wykorzystując prezentację 
   multimedialną „Dziecko z nadwagą” oraz broszurki dotyczące właściwego 
   odżywiania i utrzymania sprawności fizycznej. Realizując projekt w ramach 
   programu Działaj Lokalnie, podczas zajęć szkolnych gościliśmy panie ze 
   darłowskiego ZERiI, które promowały zdrowe żywienie prezentując i opowiadając 
   o przetworach przygotowywanych w domach na sezon zimowy. Uczniowie klasy III 
   c, wraz z wychowawczynią panią Anną Bukowską, wzięli udział w konkursie 
   organizowanym w ramach V edycji programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”. 
   Wspólnie przygotowali „zdrowe” drugie śniadanie i koreczki owocowe, które 
   degustowali nie tylko wykonawcy, ale także dyrektor pan Andrzej Protasewicz 
    i uczniowie klas pierwszych. Śniadanko wyglądało i smakowało 
   wyśmienicie!!          
   Zespół ds. Promocji zdrowia     |