Prawidłowe żywienie powinno dostarczać
odpowiednich ilości składników pokarmowych i energii, które są niezbędne do
zapewnienia optymalnego rozwoju i tempa wzrastania dzieci i młodzieży.
Właściwa dieta to gwarancja optymalnego przyrostu masy i wysokości ciała,
sprawność umysłowa i fizyczna oraz dobry stan zdrowia. W najmłodszym wieku
można kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które są inwestycją w zdrowy
rozwój i skutkują w życiu dorosłym.
W bieżącym roku nasze działania skierowaliśmy
do uczniów i rodziców. Uczniowie klas I-III realizowali tematykę prozdrowotną
w oparciu o scenariusze przygotowane przez Zespół ds. Promocji Zdrowia.
Rozwiązywali rebusy, zagadki, poznawali wartości odżywcze mniej znanych
warzyw i owoców, przygotowywali sałatki, surówki i kanapki, wykonywali
warzywno- owocowe kukiełki. Starsi uczniowie realizowali zadania prozdrowotne
w ramach zajęć z wychowawcą oraz na lekcjach przyrody. Klasy czwarte
przygotowały plakaty dotyczące wartości odżywczych owoców i warzyw oraz ich
przydatności do spożycia. Klasy piąte wykonały barwne jadłospisy, które
zawisły na szkolnym korytarzu. Z kolei klasy szóste uczestniczyły w
pogadankach dotyczących niewłaściwych diet, spotykanych w środkach masowego
przekazu, głównie w Internecie oraz chorób, które powstają w wyniku
niewłaściwego odżywiania. Chcąc być zdrowym, należy troszczyć się także o
swoją aktywność i sprawność fizyczną. W ramach godzin wychowania fizycznego
uczniowie uczestniczyli w prelekcji, obliczali BMI, rozwiązywali krzyżówki,
przygotowali gazetki tematyczne, a przede wszystkim wykonywali ćwiczenia
sprzyjające utrzymaniu właściwej masy ciała. W ramach spotkań z rodzicami
wychowawcy klas przeprowadzili prelekcje wykorzystując prezentację
multimedialną „Dziecko z nadwagą” oraz broszurki dotyczące właściwego
odżywiania i utrzymania sprawności fizycznej. Realizując projekt w ramach
programu Działaj Lokalnie, podczas zajęć szkolnych gościliśmy panie ze
darłowskiego ZERiI, które promowały zdrowe żywienie prezentując i opowiadając
o przetworach przygotowywanych w domach na sezon zimowy. Uczniowie klasy III
c, wraz z wychowawczynią panią Anną Bukowską, wzięli udział w konkursie
organizowanym w ramach V edycji programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”.
Wspólnie przygotowali „zdrowe” drugie śniadanie i koreczki owocowe, które
degustowali nie tylko wykonawcy, ale także dyrektor pan Andrzej Protasewicz
i uczniowie klas pierwszych. Śniadanko wyglądało i smakowało
wyśmienicie!!
Zespół ds. Promocji zdrowia
|