Strona Główna

 

Archiwum artykułów

 

 Światowy Dzień Walki z Otyłością

Prawidłowe żywienie powinno dostarczać odpowiednich ilości składników pokarmowych i energii, które są niezbędne do zapewnienia optymalnego rozwoju i tempa wzrastania dzieci i młodzieży. Właściwa dieta to gwarancja optymalnego przyrostu masy i wysokości ciała, sprawność umysłowa i fizyczna oraz dobry stan zdrowia. W najmłodszym wieku można kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które są inwestycją w zdrowy rozwój i skutkują w życiu dorosłym.

W bieżącym roku nasze działania skierowaliśmy do uczniów i rodziców. Uczniowie klas I-III realizowali tematykę prozdrowotną w oparciu o scenariusze przygotowane przez Zespół ds. Promocji Zdrowia. Rozwiązywali rebusy, zagadki, poznawali wartości odżywcze mniej znanych warzyw i owoców, przygotowywali sałatki, surówki i kanapki, wykonywali warzywno- owocowe kukiełki. Starsi uczniowie realizowali zadania prozdrowotne w ramach zajęć z wychowawcą oraz na lekcjach przyrody. Klasy czwarte przygotowały plakaty dotyczące wartości odżywczych owoców i warzyw oraz ich przydatności do spożycia. Klasy piąte wykonały barwne jadłospisy, które zawisły na szkolnym korytarzu. Z kolei klasy szóste uczestniczyły w pogadankach dotyczących niewłaściwych diet, spotykanych w środkach masowego przekazu, głównie w Internecie oraz chorób, które powstają w wyniku niewłaściwego odżywiania. Chcąc być zdrowym, należy troszczyć się także o swoją aktywność i sprawność fizyczną. W ramach godzin wychowania fizycznego uczniowie uczestniczyli w prelekcji, obliczali BMI, rozwiązywali krzyżówki, przygotowali gazetki tematyczne, a przede wszystkim wykonywali ćwiczenia sprzyjające utrzymaniu właściwej masy ciała. W ramach spotkań z rodzicami wychowawcy klas przeprowadzili prelekcje wykorzystując prezentację multimedialną „Dziecko z nadwagą” oraz broszurki dotyczące właściwego odżywiania i utrzymania sprawności fizycznej. Realizując projekt w ramach programu Działaj Lokalnie, podczas zajęć szkolnych gościliśmy panie ze darłowskiego ZERiI, które promowały zdrowe żywienie prezentując i opowiadając o przetworach przygotowywanych w domach na sezon zimowy. Uczniowie klasy III c, wraz z wychowawczynią panią Anną Bukowską, wzięli udział w konkursie organizowanym w ramach V edycji programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”. Wspólnie przygotowali „zdrowe” drugie śniadanie i koreczki owocowe, które degustowali nie tylko wykonawcy, ale także dyrektor pan Andrzej Protasewicz  i uczniowie klas pierwszych. Śniadanko wyglądało i smakowało wyśmienicie!!         

Zespół ds. Promocji zdrowia