Krzysztof Kolumb, Ferdynand
Magellan, czy Vasco da Gama – co ich gnało na drugi koniec świata? Dlaczego
ryzykowali życie hiszpańskich i portugalskich marynarzy, a także swoje? Czy
to była tylko ciekawość świata, chęć zdobycia sławy, a może jednak bogactwa?
Trudno wyobrazić sobie współczesnemu uczniowi klasy szóstej, co w XV i XVI w.
było najbardziej wartościowe. Złoto i srebro do dziś mają wysoką wartość, ale
po co wozić tysiące mil morskich „korzenie”? Czym w ogóle były te „korzenie”?
Uczniowie klasy VI D i VI E
Szkoły Podstawowej nr 3 w Darłowie mogli zapoznać się na lekcji przyrody z
wyglądem, smakiem i zapachem tak cennych kiedyś przypraw przywożonych z
Indii. Podzieleni na grupy rozpoznawali używane, ale nie do końca jednak
znane dodatki do potraw. O ile nie było problemu z pieprzem, goździkami, czy
cynamonem, to już imbir, a zwłaszcza gałka muszkatołowa i kardamon były nie
lada tajemnicą. Na długo zapamiętają ich aromat, czy intensywny smak. Kolejny
raz uczniowie „Trójki” mieli okazję się przekonać, że nauka i zabawa mogą iść
ze sobą w parze, a lekcja nie musi być nudnym epizodem między przerwami.
Monika Kosowska
|