Strona Główna

 

Archiwum artykułów

 

 Zapachy Indii, czyli czego szukali dawni podróżnicy

Krzysztof Kolumb, Ferdynand Magellan, czy Vasco da Gama – co ich gnało na drugi koniec świata? Dlaczego ryzykowali życie hiszpańskich i portugalskich marynarzy, a także swoje? Czy to była tylko ciekawość świata, chęć zdobycia sławy, a może jednak bogactwa? Trudno wyobrazić sobie współczesnemu uczniowi klasy szóstej, co w XV i XVI w. było najbardziej wartościowe. Złoto i srebro do dziś mają wysoką wartość, ale po co wozić tysiące mil morskich „korzenie”? Czym w ogóle były te „korzenie”?

Uczniowie klasy VI D i VI E Szkoły Podstawowej nr 3 w Darłowie mogli zapoznać się na lekcji przyrody z wyglądem, smakiem i zapachem tak cennych kiedyś przypraw przywożonych z Indii. Podzieleni na grupy rozpoznawali używane, ale nie do końca jednak znane dodatki do potraw. O ile nie było problemu z pieprzem, goździkami, czy cynamonem, to już imbir, a zwłaszcza gałka muszkatołowa i kardamon były nie lada tajemnicą. Na długo zapamiętają ich aromat, czy intensywny smak. Kolejny raz uczniowie „Trójki” mieli okazję się przekonać, że nauka i zabawa mogą iść ze sobą w parze, a lekcja nie musi być nudnym epizodem między przerwami.

Monika Kosowska