7 grudnia 2011 r. w internacie Zespołu Szkół Morskich miał miejsce kolejny
dzień kulinarnych warsztatów zorganizowanych w partnerstwie szkoły z
Darłowskim Centrum Wolontariatu. Był on częścią projektu edukacyjnego „Zdrowe
ciało pierwszym krokiem do sukcesu” współfinansowanego przez Ministerstwo
Edukacji Narodowej w ramach zadania pod nazwą „Zdrowe dzieci to nasz
kapitał”.
Głównym celem projektu jest wzrost świadomości żywieniowej uczestników oraz
zwiększenie ich aktywności fizycznej. Prowadzący kulinarną zabawę – Pan
Jarosław Bagniuk oraz pracujący pod jego pilnym okiem uczniowie ZSM, w
ciekawy i interesujący sposób przekazywali, a właściwie „przemycali” wiedzę
na ten temat „Bursztynkom” z Przedszkola Jacek i Agatka oraz uczniom klasy IV
D ze Szkoły Podstawowej nr 3, którzy przybyli na zajęcia pod opieką Moniki
Kosowskiej.
Młodzi kucharze odkrywali „Kuchenne laboratorium”, w ramach którego poznawali
zasady i „magiczne sztuczki” kuchni molekularnej. Przygotowali kawior
molekularny ze świeżych buraków. Oprócz tego na stołach pojawiły się:
- roladki z cukinii z
serkiem i kawiorem buraczanym,
- tartinka caprese,
- mini kebaby
drobiowe na sałatce z pomidorów koktajlowych,
- tiramisu
bananowo-pomarańczowe (bez kawy i alkoholu).
Wszystkie dania sporządzono zgodnie z zasadami zdrowego żywienia ze
szczególnym uwzględnieniem ich składu, w którym dominowały świeże owoce,
warzywa i zioła.
Uczestnicy mieli także okazję poznać nowoczesne techniki dekoracji i
aranżacji dań. Odpowiedni sposób podania żywności zwiększa jego atrakcyjność,
dzięki czemu można skusić niejadka do konsumpcji rzeczy, których na co dzień
nie spożywa.
Warsztaty uświadomiły przedszkolakom i uczniom, że są rzeczy lepsze i
zdrowsze od tego, które podawane jest w fastfood’ach, a w trakcie
przygotowywania posiłków można mieć niezłą zabawę.
Każdy uczestnik otrzymał certyfikat potwierdzający udział w tych
niecodziennych zajęciach. Szczególne podziękowania należą się Mistrzowi
Kulinarnemu – Panu Jarosławowi Bagniukowi oraz właścicielom Hotelu Lidia,
którzy użyczyli sprzęt do przeprowadzenia warsztatów.
Monika Kosowska
|