„Kuchcikowo – kulinarne a, b, c” - kanapki

15 lipca 2023 godz. 20:28:46

„Kuchcikowo – kulinarne a, b, c” - kanapki

Celem zajęć kulinarnych realizowanych w ramach innowacji jest czerpanie radości ze wspólnego przygotowania posiłku oraz wyrobienia nawyku zdrowego odżywiania. Dają one możliwość poznania nieznanych dotąd kultur i smaków. Podczas zajęć kulinarnych uczniowie rozwijają samodzielność, kreatywność oraz sprawność manualną, a także uczą się planowania swoich działań.

W dniu 19.05.2023 r. uczniowie przygotowywali gorące kanapki podane z surówką. Meksykańska tortilla była wspaniałą bazą do powstania smacznego i zdrowego posiłku. Zadanie okazało się łatwe i sprawiło wiele radości. Korzystając z darów polskiej ziemi uczniowie przygotowali surówkę z marchewki, przy okazji ucząc się bezpiecznie korzystać z tarki. Własnoręcznie wykonany posiłek smakował podwójnie pysznie. Wszyscy prosili o dokładkę.

J. Gruszewska-Kraska, D. Lichocka, K. Kołodziej