Jak wykryć tłuszcze i cukry w produktach?
18 stycznia 2025 godz. 15:44:29
Ostatnie w I półroczu zajęcia koła rozwijającego zainteresowania przyrodnicze oraz biologiczne dla klas 4 i 5 dotyczyły wykrywania cukrów oraz tłuszczy w produktach spożywczych. Rozbijając, ugniatając, wałkując pomiędzy bibułą żółty ser, masło, herbatniki, orzechy włoskie, sezam, mak czy płatki owsiane uczniowie porównywali intensywność plam tłuszczu i ich wielkość. Zaskoczenie wywołały wyniki uzyskane z orzechów włoskich i żółtego sezamu.
W klasie 5 uczniowie badali przy pomocy roztworu jodyny także obecność cukru w mące, kaszy jęczmiennej, kaszy kuskus czy typu manna oraz maku i płatkach owsianych. Porównywanie intensywności oraz szybkości reakcji pozwoliło zaobserwować, jak różnorodne produkty spożywamy i jak ważna jest zróżnicowana dieta.
M. Brzozowska